+387(0)33 73 31 65
Vrbanja 1, Sarajevo City Center, 71000 Sarajevo - 3. sprat
Svaki dan od 08:00 am - 23:00 pm
Na vrh
Naučite više

O sushiju

a
savjeti

Naučite o Sushiju

Ako niste nikada jeli sushi ali želite probati, savršeno je normalno da Vas zabrinjavaju nepoznat pribor, prezentacija i tradicija. Ove upute će Vam pomoći da uživate u Vašoj sushi avanturi.

NAPOMENA

U Japanu se smatra veoma nekulturnim mahati štapićima iznad hrane, koristiti ih kao viljušku i podizati zdjelu rukom u kojoj držite štapiće.

Kako držati štapiće?

  1. Štapić uhvatite baš kao što držite olovku
  2. Štapić učvrstite korijenom palca i domalim prstom
  3. Samo gornji štapić se pomjera

 

Prvo sushi pravilo: Može štapicima, a može i rukom. U Japanu se sushi rolice obično jedu rukama, a štapići služe za konzumaciju sashimija, jela od sirove ribe. Danas se u svijetu i jedno i drugo smatra prihvatljivim.

 

Drugo sushi pravilo: Jedan sushi – jedan zalogaj! Sushi se mora pojesti u jednom zalogaju, bilo da je riječ o nigiriju, ili rolici. U suprotnom, sushi će se raspasti i potpuno izgubiti svoje karakteristike, koje traže spajanje riže, umaka i toppinga.

 

Treće sushi pravilo: Jedite đumbir između dva sushija! Ukiseljeni đumbir jedan je od najstarijih pročišćivača okusa. U japanskoj tradiciji, listići ukišeljenog đumbira jedu se između dvije različite vrste sushija, kako bi se moglo potpuno uživati u svakom pojedinom okusu.

 

Četvrto sushi pravilo: Umočite ribu, a ne rižu! Jedna od najčesćih grešaka pri konzumaciji sushija je umakanje riže u umak od soje. Na taj način se upije previše soja sosa, što uništava okus sushija. Sushi se treba umočiti sa strane ribe. Ukoliko se radi o rolicama, nema izbora nego namočiti rizu, ali i tad vrlo diskretno.

 

Peto sushi pravilo: Nigiri se jede naopako! Poznavaoci sushija preporučuju da se nigiri, komad ribe stisnut na vrhu trake od riže, treba jesti okrenutog naopačke tako da riba dodiruje jezik.

 

Šesto sushi pravilo: Jedite redom od lakšeg prema punijem okusu! Pri konzumaciji sushija, imajte na umu da jedete redom – počnite od lakših i suptilnijih okusa bijele ribe, povrća i sl, a završite s punijim toppingom – losos, tunu, govedinu, i ljute rolice ostavite za kraj obroka.