Taste of Japan

Naucite

o sushiju

Napomena

U Japanu se smatra veoma nekulturnim mahati stapicima iznad hrane, koristiti ih kao viljusku i podizati zdjelu rukom u kojom drzite stapice.

Kako drzati stapice?

1. Stapic uhvatite bas kao sto drzite olovku

2. Stapic ucvrstite korjenom palca i domalim prstom

3. Samo gornji stapic se pomijera

Prvo sushi pravilo: Može stapicima, a moze i rukom. U Japanu se sushi rolice obicajno jedu rukama, a stapici sluze za konzumaciju sashimija, jela od sirove ribe. Danas se u svijetu i jedno i drugo smatra prihvatljivim.

Drugo sushi pravilo: Jedan sushi – jedan zalogaj! Sushi se mora pojesti u jednom zalogaju, bilo da je rijec o nigiriju, ili rolici. U suprotnom, sushi ce se raspasti i potpuno izgubiti svoje karakteristike, koje traze spajanje rize, umaka i toppinga.

Trece sushi pravilo: Jedite djumbir izmedju dva sushija! Ukiseljeni djumbir jedan je od najstarijih prociscivaca okusa. U japanskoj tradiciji, listici ukiseljenog djumbira jedu se između dvije razlicite vrste sushija, kako bi se moglo potpuno uzivati u svakom pojedinom okusu.

Cetvrto sushi pravilo: Umocite ribu, a ne rizu! Jedna od najcescih gresaka pri konzumaciji sushija je umakanje rize u umak od soje. Na taj nacin se upije previse soja sosa, sto unistava okus sushija. Sushi se treba umociti sa strane ribe. Ukoliko se radi o rolicama, nema izbora nego namociti rizu, ali i tad vrlo diskretno.

Peto sushi pravilo: Nigiri se jede naopako! Poznavaoci sushija preporucuju da se nigiri, komad ribe stisnut na vrhu trake od rize, treba jesti okrenutog naopacke tako da riba dodiruje jezik.

Sesto sushi pravilo: Jedite redom od lakseg prema punijem okusu! Pri konzumaciji sushija, imajte na umu da jedete redom – pocnite od laksih i suptilnijih okusa . bijele, ribe, povrca i sl., a zavrsite s punijim toppingom - losos, tunu, govedinu, i ljute rolice ostavite za kraj obroka.